Udział roślin pastewnych w strukturze zasiewów oraz dobór gatunków dostarczających określonego surowca paszowego wynikają z potrzeb produkcji zwierzęcej. Wybór gatunków roślin zależy także od warunków siedliskowych i wyposażenia technicznego gospodarstw. Dla różnych gatunków i grup zwierząt wykorzystuje się całą produkcję pasz objętościowych uz...
Boćwina to dziś zapomniane warzywo, które dość często jest mylone z botwiną. Na szczęście powoli wraca na nasze stoły i do ogródków. Jest miła dla oka dzięki różnokolorowym ogonkom, które mogą stanowić piękną dekorację rabat kwiatowych. Co więcej, dosyć łatwo się ją uprawia, a w dodatku odwdzięcza nam się wybornym smakiem i ogromnymi zasob...
Z powodu wysokich wymagań cieplnych i długiego okresu wegetacji, papryka w naszych wymaganiach klimatycznych może być uprawiana wyłącznie z rozsady. Jakość rozsady istotnie wpływa na wzrost roślin i wczesność owocowania oraz na wielkość plonu. W zależności od odmiany, okres od siewu do kwitnienia wynosi 60–70 dni, a do pierwszych zbiorów 98–125...
Jarmuż ma wiele zalet. Dzięki właściwościom odżywczym i prozdrowotnym, a także odporności na mróz, powinien być szerzej rozpowszechniany i uprawiany. Warto go także spożywać w większych ilościach, szczególnie zimą, kiedy brak jest naszych świeżych rodzimych warzyw. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy go wysiewać, jak chronić przed szkodnikami i ...
Seler ( Apium graveolens ) jest rośliną dwuletnią, pochodzi od rosnącego w całej Europie i w Ameryce Północnej selera błotnego ( A.graveolens var. silvestre ). Dobrze rośnie w strefie klimatu umiarkowanego o dość dużej wilgotności. Jest rośliną o dużych wymaganiach wodnych. Jednak nadmiar wody, zwłaszcza po ulewnych deszczach, r...
Strączkowe to grupa roślin, które należą do rodziny bobowatych (Fabaceae). Uprawa tych roślin ma wiele zalet. Są wartościowym nawozem i warto wiedzieć, że są również doskonałym przedplonem dla wielu roślin, między innymi brukselki, cebuli i zbóż. W tym artykule wyjaśniamy natomiast, co najlepiej siać po grochu, fasoli lub bobie. ...
Owoce cukinii są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, beta-karotenu. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B i PP. Zawarte w owocach związki zasadowe działają na organizm odkwaszająco i poprawiają przemianę materii. Zawierają także wiele związków biologicznie czynnych, które wpływają na podwyższenie odporności naszego organizmu i wykazują w...
Kapusta pekińska najlepiej rośnie na glebach żyznych i zasobnych w składniki pokarmowe z dużą zawartością próchnicy. Korzystnie reaguje też na każdy rodzaj nawożenia organicznego. Jest gatunkiem bardzo popularnym na naszym rynku, głównie ze względu na walory smakowe. Można ją długo przechowywać, co sprawia, że jest dostępna i spożywana niemal c...
Przygotowanie gleby do uprawy pomidora zaczyna się już po zbiorze przedplonu. Resztki po przedplonach należy rozdrobnić i wymieszać z płytką warstwą gleby za pomocą glebogryzarki albo płytko przyorać. Można także resztki poplonowe lub nawóz zielony pozostawić przez zimę do wiosny, mieszając je z glebą na co najmniej 3 tygodnie przed planowanym ...
W latach 80. XX w. w Polsce brokuł nie miał większego znaczenia gospodarczego. Obecnie jest uważany za warzywo XXI w. – o ogromnym znaczeniu zdrowotnym. Niestety jest dość wrażliwy na suszę, dlatego ważne jest nawadnianie plantacji przy braku opadów. Ale przy uprawie na zbiór jesienny brokuł staje się odporniejszy na suszę i jest głębiej ukorze...