Po żniwach przychodzi czas, kiedy rolnicy zaczynają myśleć o siewie zbóż lub rzepaku pod zbiór w kolejnym sezonie. Trzeba zdecydować, co chcemy kupić. A jeszcze ważniejsze – zorientować się, jakie ceny materiału siewnego proponują sprzedawcy. Przy wyborze powinniśmy wziąć pod uwagę twarde dane – wyniki z doświadczeń i oficjalne dane COBORU. Sp...
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podczas briefingu prasowego poinformował, że Unia Europejska przedłuży zakaz importu pszenicy, kukurydzy, rzepaku i słonecznika z Ukrainy. Minister zapowiedział również kontynuację rozmów z tzw. krajami przyfrontowym.
Groch siewny (Pisum sativum L.) jest jednym z ważniejszych i rozpowszechnionych warzyw. Należy do rodziny strączkowych, zwanych teraz bobowatymi. W Polsce g roch zajmuje dominującą pozycję wśród roślin swojej rodziny. Jest cenną rośliną wysokobiałkową i dlatego wyhodowano dużą liczbę różnorodnych odmian, które mają zastosowanie jako jadalne...
Fasola zadomowiła się w Polsce już w początkach XVI wieku. Początkowo fasolę zwykłą sadzono w ogrodach klasztornych jako roślinę ozdobną, natomiast jako warzywo zaczęto używać jej dopiero w XVII wieku. Uprawiane w Polsce gatunki fasoli zwykłej i wielokwiatowej różnią się między sobą wieloma cechami morfologicznymi i użytkowymi. Dużą zaletą nasion fa...
Bobowate drobnonasienne należą do cennych roślin pastewnych dostarczających wysokobiałkowej paszy objętościowej dla przeżuwaczy. Zbierane we wcześniejszych fazach rozwojowych mogą być źródłem wielu aminokwasów i witamin w żywieniu świń, stosuje się je też w diecie drobiu ze względu na zawartość karotenu barwiącego żółtka jaj i tuszki ptaków. Po...
Por (Allium porrum) jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Znany był już w średniowieczu. Choć to dobrze znane warzywo, wielu rolników nadal miewa wątpliwości związane z jego uprawą – na przykład dotyczące przezimowania. Rozwiewamy je w tym artykule.
Salsefia jest warzywem sezonu jesiennego i zimowego. Jej jadalne korzenie mogą być przeznaczone bezpośrednio na rynek warzywny lub do przechowywania przez okres zimowy i w celu wzbogacenia asortymentu świeżych warzyw wczesną wiosną. Salsefia to warzywo korzeniowe, o którym mało kto wie. Szkoda, bo mogłaby zagościć w naszej kuchni i w jadłospisi...
Rzodkiew ( Raphanus sativus var. niger ) to roślina, która znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce pierwsze wzmianki dotyczące tego warzywa pochodzą z XIV i XV wieku. Rzodkiew jest uprawiana na niewielką skalę przeważnie w ogródkach przydomowych i działkowych. Warto jednak ją rozpowszechniać. Zaletą tej...
W sadach zaczęły pojawiać się masowe kolonie mszyc, również tych bardziej uciążliwych do zwalczania – mszycy jabłoniowo-babkowej oraz bawełnicy korówki. W tej części sezonu wegetacyjnego, gdy nie ma jeszcze bardzo mocno rozwiniętej masy zielonej, znacznie łatwiej jest wykonać skuteczny zabieg zwalczający bawełnicę korówkę żerującą na pniach niż...
Coraz większym zainteresowaniem cieszą się sady gruszowe. Jest to podyktowane kalkulacją ekonomiczną w stosunku do kilku innych upraw. Pamiętaj jednak, że w gruszy występuje wiele szkodników, a ich ograniczanie nie jest łatwe. Wymaga dużej umiejętności oceny sytuacji w sadzie. Przed kim się bronić? To w końcu nie tylko miodówki. Obejrzyj poradę wide...
W Polsce skorzonera znana była już na przełomie XVI i XVII wieku, jednak z czasem odeszła w zapomnienie. Obecnie mała popularność tej rośliny jest spowodowana brakiem wiedzy na temat jej wartości odżywczej, sposobów przyrządzania, kłopotliwego zbioru oraz szybkiej utraty zdolności kiełkowania nasion. Ze względu na wysoką wartość biologiczną i m...
Przygotowania do sezonu ziemniaczanego już trwają. Wymagania ziemniaka w stosunku do jakości i przygotowania gleby są bardzo wysokie. Żeby otrzymać wysokie i jakościowo zadowalające plony bulw, potrzebują one odpowiednio uprawionej gleby w warstwie 20–40 cm. Ponadto niezbędny jest dostęp powietrza i umiarkowana, stabilna temperatury gleby. Dla ...
Po wyjątkowo ciepłej pierwszej połowie kwietnia nastąpiło drastyczne ochłodzenie, które przyniosło nocne przymrozki, stanowiące ogromny stres termiczny dla sadów i powodujące uszkodzenia mrozowe w kwitnących właśnie drzewach. W tej sytuacji sadownicy szukają sposobów, żeby zregenerować kwiatostany i wspomóc zawiązywanie owoców – czyli de facto ocali...
Wczesne nastanie wiosennej aury z wysokimi temperaturami spowodowało znaczne przyspieszenie wegetacji upraw. W przypadku rzepaku ozimego ta dynamika jest na tyle duża, że przekłada się na konieczność wcześniejszego wykonywania zabiegów. Dotyczy to zarówno regulacji rzepaku i aplikacji fungicydów, jak i ochrony w okresie kwitnienia, które prawdo...
Zabiegi przedwschodowe lub wczesnopowschodowe to bardzo skuteczne rozwiązanie w kukurydzy. Ograniczenie konkurencji ze strony chwastów na tym etapie zapewnia roślinie uprawnej lepsze warunki do rozwoju. Zbliża się okres siewów, a tuż po nich - czas wykonywania zabiegów herbicydowych. W tym sezonie plantatorzy kukurydzy mają do dyspozycji sporo nowyc...
Kukurydza to druga po pszenicy najważniejsza roślina rolnicza w Polsce. Wbrew pozorom nie jest tak „odporna” na zagrożenia, jak się wydaje. Owszem, często lepiej radzi sobie niż inne rośliny, ale nie jest niezniszczalna, co dobitnie pokazują sytuacje z ostatnich lat. Co atakuje kukurydzę? Jakie preparaty stosować? I w końcu najważniejsze pytani...
Ostatnie lata to bez wątpienia coraz bardziej zauważalne zjawisko rosnącej liczebności chrząszczy stonki kukurydzianej. To jeden z najgroźniejszych, obok omacnicy prosowianki, szkodnik kukurydzy na świecie. Pochodzi z USA, a do Europy został zawleczony w latach 80. minionego wieku. W Polsce pojawił się w 2005 roku na Podkarpaciu i od tamtego momentu...
Pietruszka ceniona jest głównie ze względu na swoje walory smakowe. Jest również źródłem cennych witamin i minerałów oraz ma właściwości lecznicze. Problemem może być jednak rozwidlanie korzeni pietruszki. Od czego zatem zależy jakość korzenia?
Pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.) jest znana głównie pod nazwą rzeżucha ogrodowa. To niewielka, jednoroczna roślina o bardzo krótkim okresie wegetacji. Ze względu na dużą wartość odżywczą i łatwą uprawę zasługuje na rozpowszechnienie i wprowadzenie do szerszego spożycia. Produkcja pod osłonami umożliwia zaopatrzenie rynku świeżych warzyw przez ...
Szpinak nowozelandzki ( Tetragonia tetragonioides ) jest jedyną jadalną rośliną należącą do rodziny pryszczyrnicowatych (podrodziny Aizooideae ). Nazywany jest także czterorogiem rozłożystym lub trętwianem czterorożnym. W Polsce jest wciąż mało znaną, wręcz egzotyczną rośliną warzywną, którą jednak warto poznać. Jakie ma wymaga...
Najczęstszymi chorobami występującymi na roślinach uprawnych są choroby grzybowe. Wśród nich jedno z pierwszych miejsc zajmują mączniaki, a szczególnie bardzo powszechne mączniak prawdziwy i mączniak rzekomy. Jak je zwalczać?
Kapusta, zwłaszcza głowiasta biała, jest uważana za królową warzyw. Większość z nas spożywa minimum kilka kilogramów kapusty rocznie, w różnej postaci. Ale chętnych do spożywania warzyw uprawianych przez nas jest znacznie więcej. Mowa o szkodnikach, które atakują kapustę. Jeśli w porę im nie zaradzimy – mogą wyrządzić spore szkody. Zawsze lepie...
Zaraza ziemniaka to choroba grzybowa atakująca głównie ziemniaki i pomidory. Zdarza się jednak, że opanowuje także inne rośliny uprawne, głównie z rodziny psiankowatych (papryka, bakłażan czy tytoń szlachetny). Poznaj sposoby, jak skutecznie zwalczać zarazę ziemniaczaną na pomidorach.