Często zdarza się, że po siewie zostaje nam większa lub mniejsza ilość zaprawionych chemicznie nasion. Ziarno lub nasiona przeznaczone do siewu muszą być starannie wyczyszczone, dorodne, najlepsze z całego zebranego plonu. Proces przygotowania materiału siewnego jest więc czasochłonny i kosztowny. Również materiał siewny pochodzący z zakupu jes...
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, znanym i uprawianym od wielu lat. Ze względu na korzystne właściwości odżywcze i smakowe znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle przetwórczym. Stanowi niezwykle cenny środek odżywczy posiadający wiele niezbędnych dla organizmu ludzkiego składników. W owocach pomidorów występują witaminy A, B1...
Kapusta pekińska jest gatunkiem coraz bardziej popularnym na naszym rynku, głównie ze względu na walory smakowe. Nadaje się do uprawy w klimacie umiarkowanym. Można ją długo przechowywać, co sprawia, że jest dostępna i spożywana niemal cały rok. Natomiast okres uprawy jest krótki. Zanim przystąpimy do jej zbioru, warto poznać sprawdzone sposoby...
Uprawę czosnku w naszym kraju ograniczają warunki klimatyczno-glebowe – tylko kilka rejonów w Polsce ma odpowiednie gleby nadające się do jego uprawy. Pod tym względem dla uprawy czosnku najbardziej sprzyjające są: Podhale, Podkarpacie, podgórskie tereny Dolnego Śląska, doliny większych rzek Opolszczyzny i Lubelszczyzny, okolice Kutna, Łęczycy,...
Seler jest rośliną o dużych wymaganiach wodnych. Jednak nadmiar wody, zwłaszcza po ulewnych deszczach, również może być szkodliwy dla tej rośliny. W tym artykule wyjaśniamy, czym skutkuje nieodpowiednie nawodnienie tego warzywa.
Zanim w najbliższym sezonie przystąpimy do siewu grochu, warto upewnić się, jakie ma wymagania glebowe, klimatyczne i jakich składników mineralnych potrzebuje. Wszystkie te informacje znajdziesz w poniższym artykule.
Współrzędna uprawa roślin ma swoje źródło w naturze. To właśnie tam rośliny rosną obok siebie i „dobierają” się nieprzypadkowo. Przyroda nie zna upraw jednorodnych. Metoda jest oparta na prawach natury, w naturalnym otoczeniu tworzą się zespoły roślin, a także zwierząt, i żyją w równowadze i reagują na siebie. Dzieje się to w różny sposób, np. ...
Pietruszka jest w Polsce popularnym i cennym warzywem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jak głosi legenda, dotarła do nas wraz z królową Boną. Jest ceniona jako warzywo oraz roślina lecznicza. Ma jadalny korzeń i nać. W tym artykule wyjaśniamy, jak zapobiegać rozwidlaniu się korzeni pietruszki oraz co można zrobić, aby ładnie wyrosła. ...
Cebula to jedno z najważniejszych, bardzo popularne, a zarazem wartościowe warzywo, przydatne przez okrągły rok i wykorzystywane w konsumpcji w rozmaity sposób. Ma właściwości prozdrowotne i walory odżywcze, stanowi cenne źródło witaminy C. Do jej siewu trzeba się jednak odpowiednio przygotować, zwłaszcza po tak mokrej zimie, jak w tym roku. ...