WYDANIE ONLINE

Według specjalistów z USDA (U.S. Department of Agriculture, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) konsumpcja mleka w UE spada, rośnie za to spożycie serów i przetworów mlecznych. Podobna sytuacja ma miejsce w naszym kraju. Wzrost wydajności mlecznej krów, zwiększenie pogłowia bydła mlecznego czy też duża dynamika produkcji nie idą w parze z dużo wyższym spożyciem mleka i przetworów mlecznych przez Polaków. Dowiedz się, w jaki sposób promować polskie mleko oraz czy dotychczasowe działania promocyjne są skuteczne?

czytaj więcej »

Jak wiemy, dobrostan krów mlecznych przekłada się na efektywność ekonomiczną gospodarstwa. Właściwe utrzymanie zwierząt zaczyna się już na etapie tuż po porodzie i ma wpływ na późniejszą zdrowotność i zachowanie cielęcia. Przekonaj się, jakie są najpopularniejsze sposoby odchowu cieląt oraz jakie są ich wady i zalety.

czytaj więcej »

Jak pokazują wyniki badań, wysoka wydajność krów mlecznych sprzyja znacząco zaburzeniom płodności. Wysoka mleczność (średnio 11–12 tysięcy litrów rocznie) wiąże się z dużym zapotrzebowaniem organizmu na składniki pokarmowe oraz z gospodarką hormonalną skierowaną w większej mierze na laktację niż na regulację czynności rozrodczych. Dowiedz się, jakie jest zdanie ekspertów na ten temat.

czytaj więcej »

Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.

wiper-pixel